Верски објекти :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Верски објекти на територији општине Тител

Српска православна црква у Тителу, посвећена Успењу Пресвете Богородице налази се у Главној улици, саграђена је 1811. године у класицистичком стилу грађанског схватања бидермајера. Иконостас, иконе на певницама, архијерејском трону, као и зидни живопис радио је академски сликар Аугуст Тирк 1866. године. Претходни иконостас налази се у Цркви у Локу. У порти, на регулацији улице лоциран je парохијски дом (Главна 42), приземна зграда издужене правоугаоне основе. На северној страни порте је свештенички стан са улазом из порте и главном фасадом са скромним класицистичким украсом према Улици Јована Рајића.

 

 

 


Римокатоличка црква у Тителу у Ул.Главној бр.3. Саграђена је 1811. године на месту старе, која је изгорела 1810. године. Једнобродна је грађевина, мањих димензија, са звоником. У цркви, на јужном зиду, налази се слика Арсе Теодоровића из 1815. године са представом Св. Ивана Непомука и ведутом Титела са Тисе у доњем делу, где су приказани сви војнограничарски објекти са бројним магацинима, који су у међувремену порушени. Такође и слика успење Богородице од барокног сликара Димитрија Поповића из 1770.год. У наставку Ул. Главне, на броју 3 се налази жупни уред, приземни објекат правоугаоне основе, са уличном фасадом скромне декорације, првобитно вероватно у стилу бидермајера, у који се улази из дворишта.

 

 


Црква Светог Димитрија у Шајкашу. Грађена је од 1818 - 1819. године а страдала је у грађанском рату 1848/49. Године па је поново обновљена. Радови на храму коначно су завршени 1924. године. Једнобродна је грађевина са полукружном апсидом и звоником. Фасадна пластика је класицистичка. Први иконостас је имао само 4 иконе, рад чувеног сликара Димитрија Аврамовића, рођеног у Шајкашу. Садашњи иконостас урадио је 1924. године у српско-руском стилу Божидар Јеремић и без значајних је резбарених украса. Иконе је исте године осликао академски сликар Стефан Стефановић из Сремских Карловаца по узору на Уроша Предића, а уз помоћ Жарка Милинова, самоуког сликара из Шајкаша.

 

 

 


Српска православна црква у Мошорину посвећена је Силаску Светога Духа на апостоле. Саграђен је 1798. године. Једнобродна грађевина са звоником складних димензија и фине чипкасте орнаметике у малтеру на спољним фасадама. У нишама на фасади смештене су слике. Сликарске радове радио је сликар Пецић из Велике Кикинде. Храм је подигут на основу одобрења дворског Ратног савета из 1797. године Иконостас је урађен у дуборезу и уметнички врло вредан. Важно је поменути и то да се прва српска православна црква налазила у улици према Тиси, не зна се када је зидана јер видног спомена на том месту више нема. Била је посвећена летњем Светом Николи. У њој се налази путир од позлаћеног сребра, украшен рељефним орнаментима чија је обрада вршена искуцавањем. На основи путира с доње стране налази се натпис да је исти, у спомен својих родитеља, даровао Максим Зорић, капетан мошоринског шанца ( касније генерал у Русији) 1751. Године.


Капела, задужбина проте Светозара Влашкалића у Мошорину на Брегу. Црква је названа Лазарица по плану архитекте Ђорђе Табаковића који је имао узор цркву Лазарицу у Крушевцу. Саграђена је у српско-византијском стилу, са два кубета, са идејом да буде женски манастир. Зидана је од опеке са розетама у стилу моравске школе а орнаметика у унутрашњости подсећа на рановизантијске мозаике. Иконостас је радио Урош Предић 1934. године. Зидна декорација је веома богата, по угледу на средњовековне манастире, уљаном бојом, 1934-1937. исликао их је самоуки сликар Марко Милинов.

 

 

 


Црква посвећена Преносу моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана у Гардиновцима. Саграђена је од 1926 - 1927. Године у маниру националног стила са два кубета и крстообразном основом. Иконе на иконостасу радио је Стефан Стефановић, а столарију су радили Стеван и Алекса Кузминац. Пројекат је израдио Матић Миливој из Новог Сада 1912. године. У атару, на путу од Ковиља, постоји Крст - заветина посвећен Преносу моштију светог Николе.

 

 

 

 


Српска православна црква у Локу посвећена је Светом пророку Илији. Подигнута је 1822-1824. Године. Грађевина је мањих димензија, једнобродна, са звоником који нема развијено кубе. У почетку није имала иконостас, а пошто је у Тителу постојао један иконостас вишка, исти је пренесен 1864. године у Лок, где је реновиран и проширен за четири иконе. Не зна се ко је насликао иконостас, али се зна да потиче из половине 18. века. Аустријски академски сликар Аугуст Милер 1867. године је реновирао иконостас. Црква је задњи пут реновирана 1986. године од академског сликара Димитрија Риђичког. Изгубљени су сви значајни подаци о првим градитељима и оснивачима ове светиње.

 

 

 

Римокатоличка црква у Локу „Краљице Kрунице“ саграђена 1913. године.

 

 

 

 

 

 


Српска православна црква у Вилову. Изграђена је 1806. на месту црквене грађевине из 1745. Конципирана је у духу класицизма, са уобичајеном организацијом простора и обрадом фасада сведеним украсом. Западно прочеље, истакнуто високим звоником, складно је укомпоновано са декорацијом подужних фасада, која је изведена комбинацијом плитких правоугаоних и нешто дубљих полукружних ниша. Посебну уметничку вредност поседује иконостасна преграда пренета из неке веће цркве, што се запажа по скраћењима којима је уклопљена у нови, мањи храм. Осликао ју је 1752. арадски сликар Стефан Тенецки, чији је ово најранији датирани рад. У средини још увек традиционално везаној за зографско сликарство, Тенецки је прихватио стилске одлике наступајућег барока који је заобилазним путем стигао преко Кијева. Тако постаје један од наших првих уметника који су се напустивши диктат византијске уметности окренули западњачким узорима. Манир новог сликарства најуочљивији је на представама Богородице и св. Николе. Изврсна обрада драперије, прецизан цртеж са очигледним познавањем анатомије и звучан колорит представљају у виловској цркви Тенецког као зрелог уметника. Конзерваторски радови изведени су 1979. Црква је категорисана као споменик културе од великог значаја.


Извори:
Смернице за заштиту споменика културе, у Просторни план општине Тител, Покрајински завод за заштиту споменика културе, Нови Сад, 1983. 

Споменичко наслеђе Србије; непокретна културна добра од изузетног и великог значаја; посебно издање поводом педесетогодишњице рада 1947-1997, Републички завод за заштиту споменика културе, Београд 1998.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир