Verski objekti :: Тителски брег ::

© 2016 JP "Titelski breg" Titel - Tel. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


POSETITE INTERNET
PREZENTACIJU SRP


 


 

Prirodne vrednosti
Kulturne vrednosti
Turistička ponuda
Opština Titel
Galerija
Zanimljivosti
Arhiva
Kontakt

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Opština Titel
Zvanična Internet prezentacija
www.opstinatitel.rs

STŠ "Mileva Marić"
Srednja tehnička škola
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Turistička organizacija Vojvodine
www.vojvodinaonline.com

Titelski breg
galerija slika

Verski objekti na teritoriji opštine Titel

Srpska pravoslavna crkva u Titelu, posvećena Uspenju Presvete Bogorodice nalazi se u Glavnoj ulici, sagrađena je 1811. godine u klasicističkom stilu građanskog shvatanja bidermajera. Ikonostas, ikone na pevnicama, arhijerejskom tronu, kao i zidni živopis radio je akademski slikar August Tϋrk 1866. godine. Prethodni ikonostas nalazi se u Crkvi u Loku. U porti, na regulaciji ulice lociran je parohijski dom (Glavna 42), prizemna zgrada izdužene pravougaone osnove. Na severnoj strani porte je sveštenički stan sa ulazom iz porte i glavnom fasadom sa skromnim klasicističkim ukrasom prema Ulici Jovana Rajića.

 


Rimokatolička crkva u Titelu u Ul.Glavnoj br.3. Sagrađena je 1811. godine na mestu stare, koja je izgorela 1810. godine. Jednobrodna je građevina, manjih dimenzija, sa zvonikom. U crkvi, na južnom zidu, nalazi se slika Arse Teodorovića iz 1815. godine sa predstavom Sv. Ivana Nepomuka i vedutom Titela sa Tise u donjem delu, gde su prikazani svi vojnograničarski objekti sa brojnim magacinima, koji su u međuvremenu porušeni. Takođe i slika uspenje Bogorodice od baroknog slikara Dimitrija Popovića iz 1770.god. U nastavku Ul. Glavne, na broju 3 se nalazi župni ured, prizemni objekat pravougaone osnove, sa uličnom fasadom skromne dekoracije, prvobitno verovatno u stilu bidermajera, u koji se ulazi iz dvorišta.

 

 


Crkva Svetog Dimitrija u Šajkašu. Građena je od 1818 - 1819. godine a stradala je u građanskom ratu 1848/49. Godine pa je ponovo obnovljena. Radovi na hramu konačno su završeni 1924. godine. Jednobrodna je građevina sa polukružnom apsidom i zvonikom. Fasadna plastika je klasicistička. Prvi ikonostas je imao samo 4 ikone, rad čuvenog slikara Dimitrija Avramovića, rođenog u Šajkašu. Sadašnji ikonostas uradio je 1924. godine u srpsko-ruskom stilu Božidar Jeremić i bez značajnih je rezbarenih ukrasa. Ikone je iste godine oslikao akademski slikar Stefan Stefanović iz Sremskih Karlovaca po uzoru na Uroša Predića, a uz pomoć Žarka Milinova, samoukog slikara iz Šajkaša. 

 

 


Srpska pravoslavna crkva u Mošorinu posvećena je Silasku Svetoga Duha na apostole. Sagrađen je 1798. godine. Jednobrodna građevina sa zvonikom skladnih dimenzija i fine čipkaste ornametike u malteru na spoljnim fasadama. U nišama na fasadi smeštene su slike. Slikarske radove radio je slikar Pecić iz Velike Kikinde. Hram je podigut na osnovu odobrenja dvorskog Ratnog saveta iz 1797. godine Ikonostas je urađen u duborezu i umetnički vrlo vredan. Važno je pomenuti i to da se prva srpska pravoslavna crkva nalazila u ulici prema Tisi, ne zna se kada je zidana jer vidnog spomena na tom mestu više nema. Bila je posvećena letnjem Svetom Nikoli. U njoj se nalazi putir od pozlaćenog srebra, ukrašen reljefnim ornamentima čija je obrada vršena iskucavanjem. Na osnovi putira s donje strane nalazi se natpis da je isti, u spomen svojih roditelja, darovao Maksim Zorić, kapetan mošorinskog šanca ( kasnije general u Rusiji) 1751. Godine.


Kapela, zadužbina prote Svetozara Vlaškalića u Mošorinu na Bregu. Crkva je nazvana Lazarica po planu arhitekte Đorđe Tabakovića koji je imao uzor crkvu Lazaricu u Kruševcu. Sagrađena je u srpsko-vizantijskom stilu, sa dva kubeta, sa idejom da bude ženski manastir. Zidana je od opeke sa rozetama u stilu moravske škole a ornametika u unutrašnjosti podseća na ranovizantijske mozaike. Ikonostas je radio Uroš Predić 1934. godine. Zidna dekoracija je veoma bogata, po ugledu na srednjovekovne manastire, uljanom bojom, 1934-1937. islikao ih je samouki slikar Marko Milinov.

 

 


Srpska pravoslavna crkva u Gardinovcima, posvećena Prenosu moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Sagrađena je od 1926 - 1927. Godine u maniru nacionalnog stila sa dva kubeta i krstoobraznom osnovom. Ikone na ikonostasu radio je Stefan Stefanović, a stolariju su radili Stevan i Aleksa Kuzminac. Projekat je izradio Matić Milivoj iz Novog Sada 1912. godine. U ataru, na putu od Kovilja, postoji Krst - zavetina posvećen Prenosu moštiju svetog Nikole.

 

 

 


Srpska pravoslavna crkva u Loku posvećena je Svetom proroku Iliji. Podignuta je 1822-1824. Godine. Građevina je manjih dimenzija, jednobrodna, sa zvonikom koji nema razvijeno kube. U početku nije imala ikonostas, a pošto je u Titelu postojao jedan ikonostas viška, isti je prenesen 1864. godine u Lok, gde je renoviran i proširen za četiri ikone. Ne zna se ko je naslikao ikonostas, ali se zna da potiče iz polovine 18. veka. Austrijski akademski slikar August Miler 1867. godine je renovirao ikonostas. Crkva je zadnji put renovirana 1986. godine od akademskog slikara Dimitrija Riđičkog. Izgubljeni su svi značajni podaci o prvim graditeljima i osnivačima ove svetinje.

 

Rimokatolička crkva u Loku „Kraljice krunice“ sagrađena 1913. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Srpska pravoslavna crkva u Vilovu. Izgrađena je 1806. na mestu crkvene građevine iz 1745. Koncipirana je u duhu klasicizma, sa uobičajenom organizacijom prostora i obradom fasada svedenim ukrasom. Zapadno pročelje, istaknuto visokim zvonikom, skladno je ukomponovano sa dekoracijom podužnih fasada, koja je izvedena kombinacijom plitkih pravougaonih i nešto dubljih polukružnih niša. Posebnu umetničku vrednost poseduje ikonostasna pregrada preneta iz neke veće crkve, što se zapaža po skraćenjima kojima je uklopljena u novi, manji hram. Oslikao ju je 1752. aradski slikar Stefan Tenecki, čiji je ovo najraniji datirani rad. U sredini još uvek tradicionalno vezanoj za zografsko slikarstvo, Tenecki je prihvatio stilske odlike nastupajućeg baroka koji je zaobilaznim putem stigao preko Kijeva. Tako postaje jedan od naših prvih umetnika koji su se napustivši diktat vizantijske umetnosti okrenuli zapadnjačkim uzorima. Manir novog slikarstva najuočljiviji je na predstavama Bogorodice i sv. Nikole. Izvrsna obrada draperije, precizan crtež sa očiglednim poznavanjem anatomije i zvučan kolorit predstavljaju u vilovskoj crkvi Teneckog kao zrelog umetnika. Konzervatorski radovi izvedeni su 1979. Crkva je kategorisana kao spomenik kulture od velikog značaja.


Izvori:
Prostorni plan opštine Titel: smernice za zaštitu spomenika kulture, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Novi Sad 1983.
Spomeničko nasleđe Srbije: nepokretna kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja:( posebno izdanje povodom pedesetogodišnjice rada 1947-1997), ( priredio Mileta Milić), republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd 1998.

 

 

 

 


Klikom na link "Dodajte svoj komentar" dobićete formular 
putem kojeg možete napisati svoje utiske o ovoj prezentaciji.

Dodajte svoj komentar

javne nabavke

JAVNI UVID U

plan upravljanja uvid

 

 


Najnovije na sajtu:

Mali paleontolozi
Otvorena izložba fotografija „Pejzaži Titelskog brega“
Izložba fotografija „Pejzaži Titelskog brega“
Foto konkurs na temu „Pejzaži Titelskog brega“
Terenska nastava na Titelskom bregu
Noć muzeja u Titelu
BID-ovci prvi put na Titelskom bregu
Potraga za blagom Titelskog brega na Noći biologije
Obeležavanje Dana planete zemlje
OBAVEŠTENJE


© 2016 JP "Titelski breg" Titel - Tel. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Kontakt: 0603988195 Eng Lat Ћир