Tisa :: Тителски брег ::

© 2016 JP "Titelski breg" Titel - Tel. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


POSETITE INTERNET
PREZENTACIJU SRP


 


 

Prirodne vrednosti
Kulturne vrednosti
Turistička ponuda
Opština Titel
Galerija
Zanimljivosti
Arhiva
Kontakt

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Opština Titel
Zvanična Internet prezentacija
www.opstinatitel.rs

STŠ "Mileva Marić"
Srednja tehnička škola
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Turistička organizacija Vojvodine
www.vojvodinaonline.com

Titelski breg
galerija slika

Reka Tisa

Reka Tisa je najveća leva pritoka Dunava sa ukupnom dužinom od 977 kilometara. Nastaje u Ukrajini, u zapadnim Karpatima, spajanjem Crne Tise i Bele Tise. Reka Tisa protiče kroz Ukrajinu, Slovačku, Rumuniju, Mađarsku i Srbiju.

U Srbiji, tok Tise iznosi oko 164 kilometra, ona predstavlja prirodnu granicu između Bačke, na desnoj, i Banata na levoj strani,a uliva se u Dunav naspram Starog Slankamena.

Na teritoriju titelske opštine ona ulazi kao granična reka prema Banatu na 30 kilometru od ušća u Dunav. Na svom toku Tisa ima dvojako korito: prirodno i veštačko. Veštačko je u kanalima, prokopanim tokom druge polovine XIX veka, a ostali deo je u prirodnom koritu.

40-tih godina XIX veka otpočela je regulacija Tise na celoj dužini njegog korita. Presecanjem 112 meandara, dužina Tise je smanjena sa 1429 na 977 kilometara. To veliko skraćivanje toka izazvalo je povećani pad reke i brže oticanje vode, veću transportnu snagu i usporenije nagomilavanje sitnih čestica u samom toku.


Širina rečnog korita je prilično ujednačena i kreće se približno između 200 i 250 metara. Dubina korita je prilično velika, u proseku znatno veća nego što je ima Dunav, kreće se oko 400 santimetara


        Gornji glinoviti slojevi ne dopuštaju da se Tisino korito račva i širi te ona ne može da stvara ostrva i velike ade kao one koje stvara Dunav. Takođe i znatna dubina rečnog korita koje je usečeno u aluvijalnim nanosima, koji su pri vrhu sastavljeni od gline a pri dnu od rastresitog materijala, otežavaju formiranje rečnih ada. Ipak postoje dve ade od Mošorina do Titela. Titelska ada dužine je oko 1800 metara, druga ada je nešto manja, a na njenom kraju prema Mošorinu, u periodima kada je Tisa u svom koritu, postoji lepa peščana plaža. Nekada su postojale još dve ade južno od Titela, između 3 i 6 kilometra. One su ometale rečni saobraćaj te su mehaničkim putem regulisane. Krajnji levi rukavac Tise produbljen je za plovidbu dok su druga dva rukavca između adica zatvorena kamenim nasipima. Tako se plićim dolovi rukavaca ispunjavaju nanosom a onaj jedan, većom količinom proticajne vode, postupno se produbljuje.

Na sektoru titelske opštine postoje četiri mrtvaje: Vrbica, Vranjak, Komonj i još jedna mala blizu ušća Tise u Dunav.
Reka Tisa ima mnogih čari, idealno je mesto za pecanje i plovidbu, pitoma je i tipična panonska reka. Za nju su vezane mnoge legende i misterije, poput one o hunskom vođi Atili „Biču Božijem“. Na njenoj površini se juna meseca svake godine izvodi najčudotvorniji ljubavni ples Tiskog cveta (Palingenia longicauda). Tisa je jedno od dva preostala mesta na celoj planeti na kojoj se ovaj prelepi insekt još uvek može videti.

Izvor:
Bukurov,Branislav: Geografska monografija opštine Titel, Novi Sad 1986.
Fotografije: Ivo Mulec

 

 

 


Klikom na link "Dodajte svoj komentar" dobićete formular 
putem kojeg možete napisati svoje utiske o ovoj prezentaciji.

Dodajte svoj komentar

javne nabavke

JAVNI UVID U

plan upravljanja uvid

 

 


Najnovije na sajtu:

Mali paleontolozi
Otvorena izložba fotografija „Pejzaži Titelskog brega“
Izložba fotografija „Pejzaži Titelskog brega“
Foto konkurs na temu „Pejzaži Titelskog brega“
Terenska nastava na Titelskom bregu
Noć muzeja u Titelu
BID-ovci prvi put na Titelskom bregu
Potraga za blagom Titelskog brega na Noći biologije
Obeležavanje Dana planete zemlje
OBAVEŠTENJE


© 2016 JP "Titelski breg" Titel - Tel. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Kontakt: 0603988195 Eng Lat Ћир