Feudvar :: Тителски брег ::

© 2016 JP "Titelski breg" Titel - Tel. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


POSETITE INTERNET
PREZENTACIJU SRP


 


 

Prirodne vrednosti
Kulturne vrednosti
Turistička ponuda
Opština Titel
Galerija
Zanimljivosti
Arhiva
Kontakt

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Opština Titel
Zvanična Internet prezentacija
www.opstinatitel.rs

STŠ "Mileva Marić"
Srednja tehnička škola
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Turistička organizacija Vojvodine
www.vojvodinaonline.com

Titelski breg
galerija slika

Feudvar

Kada je otkriveno nalazište Feudvar, u glavnom se pominju šturi podaci od po nekoliko rečenica. Detaljan opis rezultata prvih istraživanja naselja Feudvar tokom 1951. i 1952. godine daje Medović ( 1998./a). Kasnije ( 1986.-1990.) je zaživeo projekat Feudvar, kao zajednički multidisciplinarni istraživački poduhvat Slobodnog univerziteta iz Berlina i Vojvođanskog muzeja iz Novog Sada. Projekat je dobio naziv po imenu arheološke naseobine Feudvar, što je u srpskom jeziku izveden termin od mađarske reči koja označava zemljano utvrđenje.

 

Ovo višeslojno arheološko naselje bilo je podignuto na najvišoj tački severnog oboda platoa, 4 kilometara istočno od današnjeg sela Mošorin. Ostaci naselja potiču iz vremena od 1700 godine p.n.e. iz perioda bronzanog i starijeg gvozdenog doba. Pronađen materijal iz bronzanog doba pripada tzv. „Vatinskoj kulturi“, ali postoje i dokazi prisustva čoveka gvozdenodobne kulture koja je poznata kao „Bosutska grupa“.

 

 

Na lokaciji na kojoj se nalazi Feudvar, plato je bio nepristupačan i vertikalno zasečen , jer je matica glavnog toka Tise u tom periodu, sa severa direktno udarala u podnožje i erodirala padine brega. Nepristupačnosti Feudvara doprinosio je surduk sa istočne strane, koji je istovremeno obezbeđivao zaštitu od neprijatelja, a u mirna vremena služio za bolju komunikaciju. Sa ravne pristupačne strane izgrađeni su odbrambeni rov i bedem, a u naselje se ulazilo preko mosta na rovu. U bedemu je bila velika kapija, a sami bedemi građeni su od zemlje i drveta , čega je ovde bilo u izobilju. Kuće su zrakasto poređane u nizu i vodile su prema centru naselja, a između kuća su bile uske ulice širine oko 1 metar. Pored stambenih objekata, u naselju je formiran i ekonomski deo sa kružnim silosima za žito, radionicama za livenje bronzanih predmeta i drugim radnim površinama. 

Feudvar je savremenik mikenske kulture, nalazio se na putu koji je povezivao prostor istočnog Mediterana sa srednjom Evropom, te su ovuda išle glavne putne i trgovačke komunikacije. Na pronađenim ostacima kuća nađeni su kapiteli i polustubovi, što je direktan uticaj iz Mikene. Otkriven je još čitav niz dokaza da je Feudvar bio smešten na trgovačkom putu i da su Tisom odvožene žitarice i koža na jug sve do mikenskih gradova, a odatle dovožen nakit, oruđe i oružje koji su dalje slati sve do ondašnjih naselja u kontinentalnim delovima Evrope. Tako je Feudvar bio svojevrsna raskrsnica kultura.

Izvori: 

Studija zaštite: Specijalni rezervat prirode „Titelski breg“, Predlog za stavljanje pod zaštitu kao zaštićeno područje I kategorije, Zavod za zaštitu prirode, Novi Sad, 2011.
Predrag, Medović: Vojvodina u praistoriji; od neandertalaca do Kelta, Novi Sad 2006.


 

 

 

 


Klikom na link "Dodajte svoj komentar" dobićete formular 
putem kojeg možete napisati svoje utiske o ovoj prezentaciji.

Dodajte svoj komentar

javne nabavke

JAVNI UVID U

plan upravljanja uvid

 

 


Najnovije na sajtu:

Mali paleontolozi
Otvorena izložba fotografija „Pejzaži Titelskog brega“
Izložba fotografija „Pejzaži Titelskog brega“
Foto konkurs na temu „Pejzaži Titelskog brega“
Terenska nastava na Titelskom bregu
Noć muzeja u Titelu
BID-ovci prvi put na Titelskom bregu
Potraga za blagom Titelskog brega na Noći biologije
Obeležavanje Dana planete zemlje
OBAVEŠTENJE


© 2016 JP "Titelski breg" Titel - Tel. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Kontakt: 0603988195 Eng Lat Ћир