Љубичасти цветић :: Тителски брег ::

© 2012 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Contact

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Љубичасти цветић

Љубичица (Viola odorata), нежни љубичасти цветић, који нас подсећа да је стигло пролеће. Најчешће се узгаја као украсна биљка, због интересантних боја међу којима преовладава љубичаста по којој је и добила име.

Постоје различита веровања и предања везана за љубичицу. Имала је посебно место у свим раздобљима историје, односно сви су је доживљавали као своју а опет припадала је свима. Посебну занимљивост представља детаљ да је на старогрчком име овог цвета било јон, што је у предању водило до нимфи са обале реке из Јоније. Оне су по предању овај лепи цвет дале на дар Јону, унуку Хелена и праунука Деукалиона, по коме је племе Јоњана добило име. Име јонског стуба у античком градитељству и архитектури храмова отуда је потицало.


Постоји још много веровања која су везана за ову биљку...


„Богиња Дијана је једну прелепу нимфу претворила у овај цвет. Разлог томе био је што је лепота ове нимфе привукла пажњу Аполона који се заљубио у њу, па је као опчињен непрестано ишао за њом. Његово опсесивно дивљење лепоти младе нимфе, и непрестано његово присуство у њеној близини, почело је њу да спутава и она се пожали богињи Дијани. И поред свих настојања да Аполона некако удаљи од младе и лепе нимфе, богиња Дијана није успела у томе. Да би је ослободила и спасила њено биће притиска, богиња Дијана је претворила у овај нежни, лепи цвет који је красио поља у пролеће.“


Значај ове украсне биљке посебно се истицао на истоку, љубичица је на истоку имала почасно место. Арабљани су у шербет, као зачин, стављали латице љубичице. По старој легенди сам Мухамед је пио напитак који је справљен од цвета љубичице, и то и зими топао као чај и лети хлађен за освежење. По старој муслиманској изреци: „Посебност цвета љубичице међу другим цветовима, иста је као и посебност ислама међу другим религијама.“

У трубадурска времена европе, награда за најбољу љубавну песму била је златна љубичица као одличје. 
Стари Латини су љубичицу посвећивали богињи Венери, док се по старогрчком миту, отмица Коре, одиграла у пролеће када је она брала љубичице на ливадама. Њу је отео бог Доњег света - Плуто и однео у подземно царство где је владао.

Jедан од великих обожаватеља овог малог цвета, био је Наполеон. На венчању са Жозефином, она је носила љубичице и касније јој их је Наполеон редовно поклањао за сваку годишњицу брака. Чак је молио да га пре прогона и заточеништва на Ебу одведу у Жозефинину кућу, где је убрао стручак љубичица. Када је умро те су љубичице нађене у медаљону који је носио око врата.

Одувек се веровало да је сањати љубичице значило побољшање у животу.

Љубичице су иначе и симбол верности. Плава љубичица поручује "Увек ћу бити уз тебе" и значе сигурност. Бела љубичица носи поруку " Искористи прилику за срећу ", а симбол су скромности.


Извори: Мирјана Поповић - Радовић, „Митолошки речник биљног света“
Википедија,слободна енциклопедија

Приредила: Мирјана Блажевић

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Add your comment

NEW

УРЕДБА О ПРОГЛАШЕЊУ СПЕЦИЈАЛНОГ РЕЗЕРВАТА ПРИРОДЕ „ТИТЕЛСКИ БРЕГ“
Шајкача, незобилазан део српске народне традиције
Замирише зова
Најмлађи чувари природе
Мехурићи злата вредни
ТИТЕЛ - Пројекат „Вода за живот“
Јасен
Чувари планете
Дан планете Земље
Љубичасти цветић


© 2012 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир