Ускрс :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Ускрс

Не само што се сматра највећим празником, већ је, можда, Ускрс и најстарији празник који се помиње још од II века.

У самом прослављању Ускрса преовлађују црквени елементи. У народној традицији су сачувани и други елементи из знатно старијих религијских епоха, а везани су за култ природе и њено поновно пролећно обнављање, поновно рађање живота у природи, што се манифестује обредним радњама којима се жели обезбедити добро здравље и плодна година. Главни елементи у празнику Ускрса су биље, зеленило, вода, ватра, јаја као симбол живота, култ предака.

 

На сам дан Ускрса, дан радости и весеља, рано, после поноћи, у цркви се прославља васкрсење Христово, звоњавом, пуцањем прангијама, идењем око цркве са литијом. До Другог светског рата био је обичај да литија пролази селом, те да житељи пале ватре по улицама којима је литија пролазила или да се пале свеће у прозорима. По доласку с јутрења из цркве у обичају је да се окупи цела породица и да се укућани туцају бојеним јајима. У Мошорину прва јаја која се једу за доручак, не љуште се, већ их полове ножем, да би се те године лако легла живина. За Ускршњи доручак се обавезно бари шунка која се једе са куваним кромпиром и јајима са реном.

 

У неким селима момци увече на Ускрс оките прозоре девојачких кућа струковима зеленог жита, што је био знак да ће им други дан Ускрса доћи „поливачи“. Други дан Ускрса назива се „Водени понедељак“, а читава недеља после Ускрса „Водена недеља“. Неки је зову и Томина недеља јер се седмог дана по Ускрсу у цркви држи помен светом апостолу Томи. Најважнији обичаји везани за овај дан су: посећивање гробља, поливање девојака, ношење колача и прикупљање ускршњих дарова. 

 

Пре Другог светског рата на гробље се ишло у процесији са литијом, на челу са свештеником. Свештеник би држао општи помен за све умрле. По негде су читаве породице излазиле на гробље, износили велике количине хране и пића и држали гозбу, послужење за душу умрлог.


У многим селима Војводине се до дана данашњег одржао обичај поливања девојака на други дан Ускрса. Поливачи - момци, свечано обучени, некад и у окићеним фијакерима иду у девојачке куће и поливају девојке и младе жене. Поливачи добијају ускршњи колач и јаја, некада су све добијене колаче носили обешене о штапу и по томе знали колико су девојака полили.

 

 

Трећи дан Ускрса девојке су поливале момке. Обичај поливања водом веома је стар па је забележена и једна легенда: „младић би у зору одвео девојку под младу и здраву липу и стресао на њу росу: да буде здрава као липа, чиста као роса и светла као сунце.“Извор: Др Мила Босић, Годишњи обичаји код Срба у Војводини, Нови Сад, 1996.
Слике: www.blic.rs, www.teslicdanas.net 


Приредила: Александра Николић

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир