Светски Дан вода :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Светски Дан вода

На данашњи дан 22. 03. у целом свету,обележава се дан вода. Сведоци смо свакодневних упозорења стручне јавности о смањењу количине чисте воде на планети.

Још је Платон (427-347 године п.н.е.) говорио о значају воде,рекавши: „Оно што је ретко, скупо је. Вода као најважнија ствар на свету, напротив, нема цену.“

У току је Светска декада вода, глобална акција започета 2005. године, названа "Вода за живот". Циљ ове акције је да се истакне значај ресурса чисте воде на планети и значај воде за здравље, привредни развој и цивилизацију уопште, као и да се спречи хуманитарна катастрофа и ратовање због воде.

Вода је извор живота на Земљи. Живот је настао у води и постоји захваљујући води. Вода заузима огроман део површине планете Земље, када се саберу сви океани, мора, реке и језера. Међутим, само је мали део те огромне количине доступан људима, у смислу да га могу користити за пиће и друге потребе. Укупна количина воде на нашој планети процењује се на око 1 400 милиона кубних километара, од чега се само 2.5% односи на слатку воду, па чак је и од те количине само 20% погодно да се уз релативно малу поправку (пречишћавање и дезинфекцију) искористи за људске потребе. Само 2.6 милијарди људи на Земљи у овом моменту располаже минималним санитарним условима који се односе и на водоснабдевање, док око половина становништва земаља у развоју пати од болести проузрокованих неисправном водом за пиће.

Осим за пиће, вода је људима неопходна и за припремање хране, одржавање хигијене, као и за многобројне процесе у индустрији и пољопривреди. У светској потрошњи воде, пољопривреда има удео од 90%, а индустрија и домаћинства по 5%. Загађење подземних вода настаје упораво због пољопривредних активности, које подразумевају коришћење вештачких ђубрива.

Од категорије која се подразумева и о којој се не води претерано рачуна, вода је у 21. веку постала најзначајнији стратешки природни ресурс. Као што се каже да је 20. век карактерисала глобална борба за премоћ кроз контролисање извора нафте, тако се сматра да је 21. век - век борбе за контролу преосталих извора чисте воде. Кажемо преосталих, иако вода спада у такозване "обновљиве" ресурсе. Наиме, вода у природи кружи и стално пролази кроз циклусе експлоатације, употребе, испуштања након коришћења и повратка у циклус у виду атмосферске или текуће воде. Међутим, вода се у току тих пролазака кроз циклусе мења, најчешће у негативном смислу, односно оптерећује се штетним материјама и загађивачима биолошког, хемијског или радиолошког порекла.

Најквалитетнију воду имају Финска, Канада, Нови Зеланд, Велика Британија, Јапан, Норвешка, Русија, Јужна Кореја, Шведска и Француска, а ситуација је најтежа у пустињским и полупустињским областима у подсахарској Африци и Азији. Истраживање које је спровела ФАО, рангирало је Србију на 47. место.

Старост воде је препозната као чинилац квалитета воде у последњих двадесет пет година, и то од стране јапанских стручњака. Занимљиво је да су они у циљу избегавања експлоатације површинских вода, први почели да користе флаширану воду добијену топљењем глечера. То је врло стара вода која је у замрзнутом облику остала очувана дубоко испод површине глечера, тако да је нису дотакли ни атмосферски нити било који други утицаји током времена. Глечери представљају за сада велики резервоар чисте воде, али је и њихова будућност неизвесна, услед глобалног загревања. Свет стално обилазе вести о нестајању глечера са површине Земље. Сви изнети подаци указују на потребу очувања подземних резервоара старих вода и подизања свести о квалитету тих природних минералних вода.

Сачувати преосталу чисту воду и смањити загађење у процесу њене експлоатације представљају основне циљеве у овом веку, јер људска врста, као и сав живи свет на нашој планети директно зависи од количине и квалитета воде.

Извори: Пуковник, др Младен Миливојевић, доц.др сц.мед. Соња Радаковић, Сектор за превентивну медицину ВМА, „Вода на планети Земљи“

фотографија: http://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetski_dan_voda

Приредиле: Мирјана Блажевић и Јелена Совиљ

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир