Римски споменици на Тителском брегу :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Римски споменици на Тителском брегу

У стручној литератури често се дискутовало о томе да ли су, у ком опсегу и ком времену Римљани били присутни на територији сада познате Шајкашке. На основу старијих сведочанстава овде преносимо неке од предпоставки о присуству Римљана на простору општине Тител али и списак споменика и других предмета нађених на овим просторима, а који већ дуги низ година красе просторе домаћих и страних музеја.

„На тителском гробљу нађен је надгробни споменик подигнут Вирскусију, еквиту кохорте I Британике, турме Монтанове, од његових сабораца имагинифера Бодикија и неког Албана.“ Том времену припадала је и вотивна ара (појам вотивни значи завет, поклон, жртва) нађена на ареалу тителске средњевековне тврђаве која се налази у музеју у Будимпешти. Предпоставља се да је та вотивна ара посвећена Јупитеру од Тиберија Декстера, центуриона експлоратора (извидника) једне војне формације која је овде боравила само краће време са посебним задатком.


„У старом војном арсеналу у Тителу била је узидана вотивна ара коју је декурион колоније Bassianae Елије Сур (Aelius Surus) посветио Јупитеру, за здравље и сретан повратак цара Марка Аурелија Антонина (Каракале) и његове мајке Јулије Домне.“ Ара се приписује периоду између 212-217 године, када је Каракала у пратњи своје мајке пролазио Панонију на путу ка истоку где се спремао за рат против Парћана (племе Парти - номадски народ иранског порекла). Предпоставља се да је Каракала тада посетио утврђење у Тителу дочекан од стране Елија Сура једног од декуриона Басијана који је имао ранг колоније.


Међутим по старим списима још није јасно да ли су и који од нађених натписа и споменика подигнути у самом Тителу или овамо донети тек као грађевински материјал за подизање средњевековног утврђења.


Документи из периода Шајкашког батаљона такође говоре о споменицима нађеним на овом подручју. У свом извештају из 1815. године заповедник Шајкашког батаљона пуковник Мајдић из Титела, говори како се у поседу Батаљона налазе следећи споменици: „постамент (почасна база) римског цара Валеријана са фигуром, постамент (ара) дедиканта Тиберија Декстера са фигуром, два стуба подигнута у част римских царева cirinus (Macrinus) и Severus, три уломка од мермера са текстом, за које он сматра да су делови надгробног споменика неког свештеника (?) и римски бакарни новац. По његовом исказу, све ове споменике нашао је својевремено први командант батаљона пл. Станисављевић на Тителском брегу , где се некада налазио замак (тврђава) па их је одатле дао пренети и узидати код капије арсенала. По жељи палатина Јосифа пуковник Мајдић је ове споменике септембра исте године упутио бродом у Национални музеј у Будимпешти.“


Наводе се и најстарији добро очувани споменици, односно миљокази (показују миље - Римска миља је износила 2000 корака, што је око 1480 метара) из времена царева Марка Аурелија и Луција Вера из 161. године. А најмлађи у групи миљоказа је онај из 230. године миљоказ цара Севера Александра. И у случају миљоказа постојале су расправе међу стручњацима да ли су или не они постављани у Тителу и његовој околини или су пак касније донети са неког од главних римских путева у друге сврхе.


Такође је интересантна једна вотивна ара која је у средњем веку преклесана да би послужила као капител стуба приликом изградње тителског каптола, а нађена је код куће инж. Најера пре 1954. године, сада се налази у Војвођанском музеју у новом Саду. Рељеф – приказ вучице са Ромулом и Ремом, провинцијално - римски рад преклесан у средњем веку за капител у Тителу, а налази се у Музеју у Темишвару. Важно је напоменути и споменик нађен још у XVIII веку који је почасна база подигнута у част цара Валеријана на којој се, изгледа, налазила и статуа самог владара из 253. године (налази се у Војвођанском музеју у Новом Саду). У Тителу су нађена и два велика римска камена саркофага, један анепиграфски (без натписа) који се данас налази испред зграде Општине Тител и један са натписом који се чува у Темишвару.


Осим наведених, много је још предмета са наших простора изложено у домаћим и страним музејима. Наша је жеља и обавеза да временом, сходно могућностима, формирамо адекватну базу података о предметима који су нађени на подручју општине Тител, те уз одређене напоре, неке од тих представимо јавности у просторијама ЈП „Тителски брег“.

Извор и цитати: Даница Димитријевић; Сармати и Римљани, у Шајкашка, историја I, Матица српска, Нови Сад, 1975

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир