Чесница :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Чесница

Овај важан обредни колач меси се на Бадњи дан или у рано јутро пре свитања првог дана Божића. Мешена је од белог пшеничног брашна, са водом и масти, без квасца. Са водом којом се месила чесница поступало се на нарочит начин. Један од начина припремања чеснице је да се тесто умеси и удеси као за савијачу, али се јуфке тек мало осуше, јаче омасте и испресавијају као пита и сложе у округлу тепсију која се здраво намаже машћу. У тесто се метне новац и смести у листове између средине и ивице чеснице, па се чесница пече. Неколико минута пре но што ће се испећи, премаже се медом, подржи још мало у пећи, па онда се извади и пошто се олади, носи се на сто цела. За столом је домаћин кида на делове (чести) које редом дели. Први комад намени се кући, други путнику, трећи положенику, па онда домаћину, домаћици по старешинству деци и осталим домаћима. А вели се у народу, да ће онај у чијем делу буде новац, те године бити најсрећнији. Добивен новац се откупи од онога ко је добио другим новцем, те задене у икону или се чува до идућег Божића.

 

По облику и садржини чесница код Срба у Војводини знатно се разликује од оне која се меси у другим крајевима наше земље. У Војводини, чесница се прави у облику слатког колача. Као основа користе се танке коре, као за гибаницу. Некада су биле у кући развлачене, данас често куповне. Од њих се чесница припрема постављањем кора у листовима са надевом од меда, шећера и ораха између. Понегде су се ко надев могли наћи и мак, суво грожђе и ситно или натрто воће. Поступак је сличан припремању баклаве, само што је војвођанска чесница сува. Током припреме убацује се дукат или вредан метални новчић у неки од средишњих слојева. Оваква чесница се обично не ломи, већ се сече и раздељује укућанима. Етнолози тврде да нема сумње да је чесница у дубљој прошлости и у Војводини била обична бесквасна погача, а она слатка варијанта примећена је код Срба у Помазу у Мађарској.


Многи су и различити обичаји везани за справљање али и трошење чеснице. Некада је био обичај да домаћица после мешења, са рукама још улепљеним од теста , оде у башту или воћњак и тресе тесто са руку на неродне воћке, те их залива вином. Улога која се придавала чесници, често се давала и меду којим је чесница мазана. Домаћица која је мазала медом чесницу, рукама намазаним медом дрмала је воћке или је рукама прелазила по кори дрвета, да би плод воћке био сладак као мед.


Чесницу је свако од укућана морао окусити како би се њена снага пренела и на њих. Чак су и окрајци теста, откидани приликом развлачења теста имали посебно значење, назив и третман.

Извор:
Др Мила Босић, Годишњи обичаји код Срба у Војводини, Нови Сад, 1996.
Википедија, слободна енциклопедија
Фотографија преузета са: coolinarika.com

 

Приредила Александра Николић

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир