Божићни ручак :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Божићни ручак

Наш је народ увек о великим празницима припремао богате трпезе, славља и весеља огледала су се у богатству припремљених јела и пића. Тим се приликама немилице трошило да би се некад и по неколико месеци на свакидашњој храни штедело.

 

На Бадњи дан се одувек постило, по негде се бадњиданска трпеза постављала по поду, а на њој је било меда, ораха, сувих шљива, јабука,пасуља пребранца, рибе. Најсвечанији тренутак ових празника јесте божићни ручак који је одувек имао обредно значење. У присуству свих чланова породице, ручак би започињао молитвом и паљењем свеће. Изношен је на исту трпезу на којој је била и бадња вечера, са сламом на столу, врећом и чаршавом.


Стари Београђани су за овај празник пекли печеницу, коју су носили код фурунџије, спремали су чесницу са паром и разне друге ђаконије. Обавезно је било и присуство разног воћа на трпези. „Глава од божићне печенице чувала се и јела о Новој години.“

 


Др Мила Босић описује богатство божићне трпезе у војвођанским насељима, те се овом приликом користимо њеним истраживањима обичаја Срба у Војводини.

Вареник, вареника или причест у неким насељима је прво јело које укућани морају узети пре ручка. Вареник се справљао од црног вина куваног са медом и бибером. Након кувања у њега су стављани комадићи божићног колача или чеснице, по негде су стављани и пупољци од дрена или сува шљива, мало јабуке, а све то зарад здравља породице.

 

„За божићни ручак припремана су следећа јела: говеђа супа, ретко живинска ( јер многе породице живину нису клале за Божић а ако су је неки и припремали, главу и ноге нису кували), затим сос и кромпир. У неким породицама кромпир нису кували о Божићу да не би добили чиреве, а код неких је забрањено кување пиринча „да се марва не би преко године црвљала“, или, по другом објашњењу, нису га кували „ да вране не би односиле пилиће“. Многи су припремали сарму...“ „У северној Бачкој супу су морали јести сви укућани једном кашиком, а тек после свако из свог тањира, што је требало да симболизује сложност породице. У неким селима је било забрањено једење виљушкама да живина не би чепркала сламу.“ Божићна печеница припремана је у свакој кући. Обично се за печеницу се бирало најлепше прасе, јагње или ћурка, да би и у кући све било напредно и здраво. Утроба печенице пунила се „дропцем“-ситно сечени божићни колач, јабукама, сувим шљивама или свим врстама јела преосталих од бадње вечере. Постојао је и читав низ обредних радњи током и по завршетку ручка, који се разликовао од села до села, али је богата трпеза била свугде.

 

„ Божићна трпеза, по народном схватању, морала је бити пуна и обилна. Јела с трпезе се нису склањала читавог Божића, а код неких породица све до Малог божића. Правило је било да се о Божићу сви укућани добро наједу и напију, а нарочито је добар знак био ако се домаћин прејео и морао повраћати (Перлез). То је значило да ће година бити родна, а у Голубинцима је то био предзнак да ће се пчеле добро ројити.“

Извори:
Сребрица Кнежевић, Исхрана београдског становништва у прошлости, у Даница, Српски народни илустровани календар за годину 2012, Београд 2011.
Др Мила Босић, Годишњи обичаји код Срба у Војводини, Нови Сад, 1996.

 

Приредила Александра Николић

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир