Ко је Деда Мраз? :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Ко је Деда Мраз?

Oмиљени дечији јунак, говори готово свим језицима света, има много имена: Деда Мраз, Божић Бата, Santa Claus, Sinterklas, Дед - Мороз, Mikulaš, Papa Noel... „Свака част Харију Потеру, лутки Барби и другим митовима данашњице, али планетарну славу Деда Мраза, ма како га ко звао, досада нико није угрозио.“ Верзије и име овог лика варирају међу различитим културама, религијама и народима.

 

Различите су предпоставке о пореклу имена и обичаја везаних за Деда Мраза. Рецимо један од најстаријих празника Сатурналија – римски празник у част Сатурна, обележавао се неколико дана у децембру, тако што су робови тих дана постајали господари, а њихови господари су их служили. Током овог празника следила су многа даривања која су требала да обезбеде богату летину наредне године. Бројне су паралеле повучене између Деда Мраза и Одина, главног божанства германских народа пре њиховог покрштавања. Один је понекад спомињан, како предводи велику групу ловаца кроз небо током германског празника Јола или како јаше осмоногог коња по имену Слеипнир који може да прескочи велике раздаљине, што је подстакло поређења са Деда Мразовим ирвасима. Према Филис Сикер, деца би оставила своје чизме напуњене шаргарепама, сламом или шећером код димњака да их поједе Слепнир, а Один би затим наградио љубазност те деце заменивши храну за Слепнира поклонима или слаткишима. У традицији становника алпских области из предхришћанског периода појављује се Крампус пратилац Светог Николе, демон који упозорава и плаши неваљалу децу. У тим областима младићи се, током прве две недеље децембра (посебно у вече 5. децембра) облаче у костиме Крампуса и плаше децу зарђалим оковима и звонима.


У позном средњем веку и раном новом веку Деда Мраз се јавља у различитим видовима и има различита имена. Јавља се у Немачкој као Berteluk, Nehtrupert, Vajnachajmn. Био је нека врста полуживотињског, получовечјег, једна врста антропоморфмног пратиоца Исуса Христа, који је ишао за њим. Некад се тај лик везивао за ритуале типа наших поклада. У Енглеској се јављао под именом Klaperboki и Oldhog у врло сличној улози. У бившим деловима Аустроугарске, деци се дају слаткиши на дан светог Николе (6. децембар по грегоријанском календару).


Свети Никола једна од инспирација за Деда Мраза, васкрсао је троје деце те се отуда слави као заштитник деце, али је поред тога и заштитник морнара. Ипак Никола је најчувенији по својим поклонима сиротињи и давањем мираза трима сиромашним ћеркама неког хришћанина, тако што је убацио врећу са златницима кроз димњак који су упали у чарапе које су се сушиле. У старости се разболео и преминуо 6. децембра 343. године. Свети Никола се и слави тога дана, што је уствари 19. децембар по новом календару. У Холандији и Белгији, према предању, Свети Никола има и своје Црне Петре који се пењу на кровове и спуштају поклоне низ димњак или се сами спуштају низ димњак те се отуд описују како имају црно лице и алате за чишћење димњака.


Многе су још варијације и преплитања различитих прича о овом драгом лику. Током вековао мењао је он како имена, тако и изглед, одећу, превоз... Варијације су често потицале и из пера многих књижевника, али су временом прихватане као стогодишња веровања и легенде.


Код Словена, Деда Мраз је некада био зли чаробњак који је волео да залеђује људе. Заједничке особине ових богова су одредиле и почетно веровање у Деда Мраза - он је у почетку отимао децу и одводио их у свом џиновском џаку. Да би откупили децу, родитељи су морали да му дају поклоне. Ипак, са протоком времена, све се окренуло наопачке; под утицајем хришћанства, лик Деда Мраза је измењен, постао је љубазан и почео је да даје поклоне деци. Затим је усвојио неке одлике холандског Синтеркласа. Лик Деда Мраза трпео је многе промене како из религијских тако и из политичких разлога...


У земљама Совјетског Савеза, источног блока и у СФРЈ уведен је лик Деда Мраза уместо тадашњих несекуларних ликова, а даривање поклона се вршило пред Нову годину, уместо за Божић. Обучен је у плаву одору како би се разликовао од Санта Клауса. После 1989. у Пољској, Румунији и Бугарској руска варијанта Деда Мраза је ишчезла и замењена је његовим предратним еквивалентима. У неким бившим републикама СФРЈ као доносиоци поклона паралелно постоје Деда Мраз (Дјед Мраз, Дедек Мраз), Свети Никола (Микулаш) и Божић Бата (Дјед Божићњак, Божичек).


Погрешна је предпоставка и да је лик нама најпознатијег Деда Мраза ( великог, дугобрадог, седог деде у црвеном костиму...) измислила Кока-кола, јер кажу да Кока-кола није ни једини нити први произвођач безалкохолних пића, који је користио овај модерни изглед Деда Мраза у својим рекламама.

Извори:
Википедија, слободна енциклопедија
Текстови: „Ко је Деда Мраз“ на http://www.zdravljeilepota.net
„Ето нама Микулаша“ на http://diurnarius.info
 

Приредила Александра Николић

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир