Калварија :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Калварија

На југоисточном крају Тителског брега, непосредно изнад Титела, налази се вишеслојни локалитет Калварија.

Приликом радова на увођењу градског водовода 1968. године овде су констатовани културни слојеви у висини од 6м, из праисторијског (неолит, енеолит, бронзано и гвоздено доба), античког (сарматско насеље) и касно средњевековног периода (остаци утврђеног самостана). Археолог Предраг Медовић под Калваријом подразумева горњу доминантну терасу и ниже терасе према истоку и југу, као и неколико улица савременог насеља Тител. Медовић (1998/ф) помиње да су на Калварији констатована два насеља, а да су западно од калварије видљиви остаци зидова средњевековне тврђаве.
Локалитет "Калварија" (Реш. бр. 01-798/ 20-70, Нови Сад 16.02 1971), категорисан од изузетног значаја за Републику Србију.
Заштитна археолошка ископавања на тителском платоу јуни - јули 2002. године


Извод из текста: “Заштитарски захтеви за уређење Калварије“, Гордана Каровић, 16. 2. 2003.

Како би се утврдио степен оштећења културних слојева археолошког налазишта који је настао подизањем контејнера, антенског стуба, прилазне стазе, тротоара и ограде, на укупној површини од 100 m2, отворена је СОНДА 063 димензија 7 х 3 метра, на 4 метра удаљености у правцу севера од бетонске основе базне станице, односно на простору између станице и капеле.
На овом простору, на коме је висина културних слојева била преко 3,20 метара, откривене су основе стамбених објеката и пећи из периода старијег гвозденог доба, као и праисторијски, касноантички и средњовековни укопи праћени великом количином хетерогеног археолошког материјала. Сонда је накнадно проширена у правцу севера како би се у потпуности испитала јама која је делимично била обухваћена првобитним димензијама сонде. То се показало као изузетно значајно јер је у јами откривен већи број керамичких посуда - чак 3 лонца и 4 поклопца су издвојени за конзервацију и рестаурацију, затим керамичких тегова за мрежу, металних предмета различитих облика и намене и животињских костију, углавном рибљих. Јама је на основу материјала датована у период 15-16. века.
Из ове сонде потиче и једини касноантички материјал откривен током овогодишњих ископавања на тителском платоу, а то су остаци глобуларних амфора ребрасто украшеног тела, које су на основу типолошких карактеристика датоване у 3-4. век.

Сонда ВОДОВОД 1 је најјасније показала колико су укопавања на Тителу, као и на просторима других тврђава, оставила траг у стратиграфској слици самог налазишта. Готово да није могуће издвојити непоремећен културни слој. Смењују се масивни слојеви грађевинског шута и бројни укопи. На дубини од 2,80 m, поред веома атрактивног и добро очуваног енеолитског керамичког материјала, нађен је и комад зелено глеђосане керамике. Из ове сонде је за конзервацију и рестаурацију издвојен већи број посуда - од енеолитских здела и лонаца изузетних облика и декорације до здела мањих димензија из времена старијег гвозденог доба.
Сонда ВОДОВОД 2 је отворена на најнижој коти од свих претходних, у близини места на коме се у профилима поред кућа у улици 29. новембра јасно виде остаци покојника у ракама укопаним у жути лес. Бројне јаме пружиле су изузетно богат и веома хетероген материјал: турске златне новчиће, печат и два прстена који су се сви налазили у платненој кеси (сачувани су остаци текстила), благо деформисану али потпуно очувану бронзану зделу као и делове обода још неколико бронзаних посуда, затим керамички, стаклени материјал и предмете од метала различитих облика и намене. У западном делу сонде откривена је пећ чији су зидови формирани од енеолитског лонца већих димензија. Очувани су сви елементи потребни за његову реконструкцију.
Са овогодишњих ископавања реконструисане су 24 посуде које обухватају време од енеолита до турског периода. Конзервација металних налаза је у току. Завршен је највећи део послова на изради документације која ће у папирном и електронском облику бити предата Министарству културе и информисања Републике Србије у законски предвиђеном року.

Овогодишња археолошка ископавања заштитног карактера на Тителском платоу дала су изузетно добре резултате. О налазишту познатом само преко случајних налаза и кроз информације добијене отварањем једне сонде 1968. године, на месту где је подигнут резервоар за воду, после овогодишњих радова стекла се много јаснија слика о ширем ареалу археолошког налазишта, што ће омогућити и боље планирање будућих археолошких ископавања на овом изузетно занимљивом, стратешки веома важном вишеслојном локалитету.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир