Стубарлија :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Стубарлија

Стубарлија је некропола насеља Феудвар и налази се у атару насеља Мошорин, на североисточној ивици Тителског брега, око 800 метара источно од насеља Феудвар.Укопана је на благо заталасаном терену између два сурдука Дукатар и Стубарлија. Некропола је распрострањена на око 15ха површине и граничи се са поменутим сурдуцима, а на северу стрмом ивицом Тителског брега поред Тисе.

Некрополу је открио Предраг Медовић у пролеће 1987. године, у периоду почетка међународног пројекта „Феудвар – Тителски плато“ који је 1990. због тадашње политичке ситуације у Југославији прекинут. Прва истраживања на Стубарлији вршена су 1951. и 1952. године. Истраживачи су били Š.Nađ., P.Velenrajter.

Најстарији али и најбројнији гробови припадају бронзаном добу. Најстарији је гробни скелет који припада прелазном периоду од раног ка средњем бронзаном добу. Највећи број гробова припада средњем бронзаном добу са урнама типа Дубовац и Белегиш. Најмлађи хоризонт некрополе на Стубарлији припада самом крају старијег гвозденог доба који би се могли везати за Сремску групу западно-балканског комплекса. После најмлађе преисторијске некрополе, сарматска племена су овде изградила своје насеље и користила га током III - IV века.

 Управо су на Стубарлији први пут, код нас, откривене каури-шкољке које воде порекло из Индијског океана, вероватно са источних обала Африке, а које су у праисторијско доба служиле као једно од првих средстава плаћања. Извесно је да су унети преко северног Јадрана на подручје данашње Словеније. Одатле су дистрибуирани долином Саве до Срема и јужне Бачке, а такође и у северније области југозападне Мађарске. Појава ове некрополе у Бачкој проширила је круг Сремске групе и коначно је потврђено да се ради о скелетним гробовима које прате Certoza fibule, разнобојни ђердани од стакласте пасте и мале сиве посуде, као делови гробног инвентара. Откривен је и низ керамичких посуда, керамички материјал старијег гвозденог доба сличан је примерцима из Срема, Славоније, Мачве и западне Бачке. У питању су мањи једноухи и двоухи пехари, зделице, шоље.

Посебно је занимљива некропола средњег бронзаног доба у којој се виде утицаји са северозапада и истока што су знаци Сремске и Дубовачке групе. Овде нема етажних урни, а сасвим је ретка бела инкрустација. Посебно је знацајна урна-пехар дечијег гроба са два идола. Један је уобичајене шеме: стубасте главе, правоугаоних патрљака руку и звонастог доњег дела, као што је то уобичајена појава западно од Стубарлије. Други идол је нова појава у најширим оквирима инкрустоване керамике средњег бронзаног доба. Има змијолику главу и звонаст доњи део.


Квалитету и закључцима документоване и презентоване грађе веома много је допринела антрополошка анализа скелетних и спаљених гробова коју су урадиле М. Ђурић и Ј. Келечевић.


Извори:
Предраг, Медовић: Војводина у праисторији; од неандерталаца до Келта, Нови Сад, 2006.
Предраг, Медовић: Стубарлија; некропола насеља Феудвар, Нови Сад, 2007.
Студија заштите: Специјални резерват природе „Тителски брег“, Предлог за стављање под заштиту као природног добра од изузетног значаја, Завод за заштиту природе Србије, РЈ у Новом Сад, 2007.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир