Феудвар :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Феудвар

Када је откривено налазиште Феудвар, у главном се помињу штури подаци од по неколико реченица. Детаљан опис резултата првих истраживања насеља Феудвар током 1951. и 1952. године даје Медовић ( 1998./а). Касније ( 1986.-1990.) је заживео пројекат Феудвар, као заједнички мултидисциплинарни истраживачки подухват Слободног универзитета из Берлина и Војвођанског музеја из Новог Сада. Пројекат је добио назив по имену археолошке насеобине Феудвар, што је у српском језику изведен термин од мађарске речи која означава земљано утврђење.

Ово вишеслојно археолошко насеље било је подигнуто на највишој тачки северног обода платоа, 4 километара источно од данашњег села Мошорин. Остаци насеља потичу из времена од 1700 године п.н.е. из периода бронзаног и старијег гвозденог доба. Пронађен материјал из бронзаног доба припада тзв. „Ватинској култури“, али постоје и докази присуства човека гвозденодобне културе која је позната као „Босутска група“. 

 

 

На локацији на којој се налази Феудвар, плато је био неприступачан и вертикално засечен , јер је матица главног тока Тисе у том периоду, са севера директно ударала у подножје и еродирала падине брега. Неприступачности Феудвара доприносио је сурдук са источне стране, који је истовремено обезбеђивао заштиту од непријатеља, а у мирна времена служио за бољу комуникацију. Са равне приступачне стране изграђени су одбрамбени ров и бедем, а у насеље се улазило преко моста на рову. У бедему је била велика капија, а сами бедеми грађени су од земље и дрвета , чега је овде било у изобиљу. Куће су зракасто поређане у низу и водиле су према центру насеља, а између кућа су биле уске улице ширине око 1 метар. Поред стамбених објеката, у насељу је формиран и економски део са кружним силосима за жито, радионицама за ливење бронзаних предмета и другим радним површинама.

 

 Феудвар је савременик микенске културе, налазио се на путу који је повезивао простор источног Медитерана са средњом Европом, те су овуда ишле главне путне и трговачке комуникације. На пронађеним остацима кућа нађени су капители и полустубови, што је директан утицај из Микене. Откривен је још читав низ доказа да је Феудвар био смештен на трговачком путу и да су Тисом одвожене житарице и кожа на југ све до микенских градова, а одатле довожен накит, оруђе и оружје који су даље слати све до ондашњих насеља у континенталним деловима Европе. Тако је Феудвар био својеврсна раскрсница култура.

Извори:
Студија заштите: Специјални резерват природе „Тителски брег“, Предлог за стављање под заштиту као природног добра од изузетног значаја, Завод за заштиту природе Србије, РЈ у Новом Сад, 2007.
Предраг, Медовић: Војводина у праисторији; од неандерталаца до Келта, Нови Сад 2006.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир