Предање о Божићној јелки :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Предање о Божићној јелки

У предходном тексту о Божићној јели, покушали смо одгонетнути порекло обичаја кићења јелки за божићне и новогодишње празнике. Овом приликом причамо вам руску бајку:

 

Мудраци, Гаспар, Валтазар и Мелхиор, који су девет месеци следили чудновату звезду, дођоше до пећине где је у слами спавао Богомладенац Христос. Први је пришао Мелхиор, старац дуге беле косе и браде, који је Христа даровао златом као Цара. Други, Гаспар, “црвен у лицу”, млад и без браде, дарова му тамјан као Богу, а трећи, Валтазар, црне косе, предаде Богомладенцу Христу на дар смирну, као Првосвештенику и учитељу. Ова тројица мудраца били су представници три расе људи. Тако су се, преко њих, Христу поклонили сви људи.

Безазлени и неуки пастири, који су напасали своја стада у близини пећине, поучени од анђела, а видевши необичну звезду, дошли су да се поклоне Спаситељу.

Изнад пећине у којој је Христос рођен расла су три дрвета, бор, кедар и јела, које је обасјала светлост Христовог рођења, па су пожелели да и они нешто дарују. Кедар је затресао своје гране и пред пећину су пале његове иглице препуне дивног мириса. Бор је спустио најлепше шишарке, а сирота јела је горко плакала јер она није имала ни мирисног уља у иглицама ни шишарки. Јелкине сузе је видела звезда на небу па се сажалила. Послала је једну звезду да се спусти на врх јелке. Тада је јелка засјала и дубоко се клањајући спустила звезду пред пећину где је у јаслама на слами лежао Богомладенац Христос. Зато се и данас на врх јелке ставља звезда, као знак љубави према Христу.

 

По нешто другачијој верзији та три дрвета била су: висока палма, прекрасна миришљава маслина и скромна зелена јелка. Сва три дрвета су шуморила обасјана радошћу, а како је те јединствене ноћи све било другачије него обично, одједном су се чуле речи:
- Хајде да се и ми поклонимо Божанском Младенцу и дамо му наше дарове – рекла је палма маслини.
- Поведите и мене са собом! – бојажљиво је прошапутала скромна јелка.
- Како уопште можеш и да помислиш да идеш са нама! – рекла је палма презриво гледајући сироту јелку.
- И какве дарове ти можеш да поклониш Божанском Младенцу? – додала је охоло маслина. – Шта ти имаш? Само бодљикаве игле и лепљиву смолу!

Сирота јелка је заћутала и смерно се уклонила, немајући храбрости да уђе у пећину која је била обасјана небеском светлошћу. Разговор дрвећа је чуо анђео и видео како су се палма и маслина понеле према својој другарици. Видео је и јелкину скромност, смерност и тугу. Би му жао јелке. По својој анђеоској доброти, реши да јој помогне.

Прекрасна палма се нагну над Младенца, спусти испред Њега најлепши лист из своје крошње и рече:
- Нека Те овај лист штити од јарког сунца, кад су врући дани.
Маслина је савила своје гране, а из њених плодова је почело капати миришљаво уље, тако да се сва пећина напунила угодним мирисом. Тужна, али без зависти, гледала је јелка овај необичан призор.
- Оне су у праву – мислила је – не могу да се поредим са њима! Тако сам јадна, ружна неугледно обучена и нисам достојна да будем у близини Божанског Младенца! Анђео чу њене мисли, па рече:
- Скромна, мила јелко, узвисићу те и украсити.

И анђео погледа у небо обасуто сјајним звездама, даде знак и звездице се, једна за другом, скотрљаше на земљу, право на зелене гране јелке. Убрзо је јелка сијала блиставим искрицама звездане светлости. Када се Богомладенац пробудио, угодни мирис у пећини и богата палмина лепеза нису привукли Његову пажњу. Он је гледао у светлуцаву јелку. Насмејао се и пружио јој је ручице. Јелка се обрадовала, али се није правила важна, него се трудила да својим сјајем обасја и маслину и палму, које су стајале у сенци. На њихово зло је узвратила добротом, зато јој Анђео и рече:
- Ти си заиста добро дрвце, драга јелко, зато ћеш бити награђена. Сваке године у ово време, бићеш украшена најсјајнијим искрицама. Деца ће се радовати и веселити гледајући у тебе. Ти ћеш, скромна зелена јелко, постати симбол веселог Божићног празника.


Извори:
http://pricalica.blog.rs
http://manastir-lepavina.org


Приредила Александра Николић

 

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир