Лок :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Лок

За одређење локације насеља Лок од значаја је било узвишеније острво (настало у алувијалној равни Дунава као део нееродиране алувијалне терасе), које је скоро увек било опкољено замочвареним земљиштем и због тога заштићено од непожељних пролазника.

Становништво Лока је на своме острву имало места и за насеље, али и за пашњаке и за сетвене површине. Међутим при максималним водостајима на Дунаву и на Тиси ова алувијална раван је имала толико воде да је и само пешчано острво било плављено.

 

То је натерало и аустријског цара Јосифа II да изда наређење да се становници Лока преселе у подножје Тителског брега поред подунавског пута. Ово измештање житељима није одговарало јер су тешко долазили до својих земаља на острву. Стога се 1812. поново пресељавају на старо место. Од старе локације у подножју Тителског брега остали су трагови од цркве и крчме код сурдука Грац (Градац).


Лок се први пут помиње 1445. године у бачкој жупанији. Средином XV века он је био у поседу тителског каптола. Кроз цео XVI и XVII век о њему нема помена и тек на једнај турској пограничној карти из 1690. године Лок је добио своју ознаку. Становници овога Лока су, вероватно, досељеници са патријархом Чарнојевићем из 1690. Девет година касније Лок већ има 27 кућних старешина са 10 ожењених синова. Године 1715. има пет пореских обвезника, а 1717. он већ плаћа 30 форинти порезе. Две године касније, ,1719. Лок има 9, а 1727. године 11 пореских обвезника.
Када су у Мошорин и Лок досељени граничари из развојачене Суботице, Лок постаје војни шанац. Како је био одређен за Шајкаше, он је после укидања војне границе прво био дeсетак и нешто више година под жупанијом, а потом у склопу шајкашког батаљона. За време шајкашког периода Лок је имао знатно више домова. Тако је 1762. имао 32, 1773. 33, па 1786. опет 32, а 1792. године 39 српских домова са 171 сгановником. После развојачења шајкашког батаљона 1873, Лок се поново припаја бачкој жупанији.

 


Српска православна црква трећег лока подигнута је 1822. године, а преко пута ње 1831. прва школска зграда са једном учионицом и учитељским станом. Када је крајем XIX века економски напредак почео захватати и Лок, почело је насељавање Мађара. Приликом великих радова на изградњи насипа и исушивању рита, појавили су се мађарски насељеници као радници на насипу и прузи али и као радници и арендаши у риту. По тителском предузимачу Најеру дала се градити зграда у којој је смештена школа и богомоља. Школа је отворена 1901. а 1907. је основана читаоница, садашња зграда месне канцеларије и старе школе подигнуте су 1912. године.Извори:
Букуров,Бранислав: Географска монографија општине Тител, Нови Сад, 1986.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир