Вилово :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Вилово

Вилово је на западној страни Тителског брег на плавинама Великог сурдука и сурдука Стражилово. Пошто су плавине у виду лепезе смештене уз сам Брег, село је добило издужен облик. Временом село се ширило и опуштало на ниже периферне делове плавина.

Топоним „Селиште" на северозападном делу хатара Вилова указује на то да је неко старо село некад било више на северозападу и то на ободу јужне бачке лесне терасе. Да ли је ово село претеча Вилова или Шајкаша не би се могло рећи, пошто не постоје сигурнији подаци.

Данашње село је изграђено на поменутим плавинама нешто ниже, где је алувијална раван између Тителског брега и јужне бачке лесне терасе, најужа, свега 1000 метара. Ту је дуго радила скела која је повезивала Вилово са лесном терасом и друмовима које воде преко Шајкаша за Нови Сад и Мошорин и са још једним путем који иде на југ до Гардиноваца. Изградњом насипа и мостова преко канала и језераца ова скела је престала да ради пошто је Вилово добило директну везу са поменутим путевима, али и пролазни пут за Тител.

Насеље је под именом Филово забележено прво у крушевском поменику, а затим и 1702. године пошто је формиран војнички шанац, године 1715. Вилово се помиње већ као утврђење „Vilvar". Године 1720. има 25 домова, а око 1740. жупанија се жали да граничари користе и пустару Сурдук а има их само 20 војника, док би се за порез могло наћи још око 70 људи. У Вилову је стационирана само половина чете.

Пошто је основан шајкашки батаљон, припојено је овој војној формацији и у њеном склопу је остало све до ликвидације шајкашког батаљона 1873. године. За време шајкашке ере број домова у Вилову је био прилично уједначен. Тако је 1769. Вилово имало 47, а 1792. године 47 домова. Вилово је нешто више напредовало када је изграђен камени пут (1890) Шајкаш—Тител и (1899) железничка пруга истог правца.

Пораст броја становника за време аустроугароког периода могао би се објаснити, прво, нормалним природним прираштајем који је у другој половини XIX века, па и у XX веку до првог светског рата, износио око један проценат годишње. Међутим у Вилову је могао бити и већи прираштај, али тога нијe било. Наиме, Вилово је имало доста мали хатар (3860 кј) од чега је велику површину држало село (1127 кј) а Англо-аустријска банка (1027 кј). То је износило више од половине и то је сигурно кочило неко масовније усељавање.
Извор:
Букуров,Бранислав: Географска монографија општине Тител, Нови Сад, 1986.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир