Гардиновци :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Гардиновци

Гардиновци су мало насеље тителске општине. Подигнути су на истуреном делу јужне бачке лесне терасе којој се Дунав својим значајним левим рукавцем приближио за око 500 метара. Xатар Гардиноваца се простире на две геоморфолошке и фитогеографске територије, на лесној тераси и на алувијалној равни Дунава.

Код Гардиноваца има и нешто спeцифично што код других насеља нема, сем код Титела. То је положај села непосредно на левом рукавцу Дунава. Може се претпоставити да је овај рукавац у средњем веку био главни ток Дунава и да су Гардиновци, с обзиром на то да су изграђени на високој лесној обали која доминира прилично далеко и низводно и узводно, били неко јаче војно упориште које је имало задатак не само да контролише пловни пут Дунава него и да га чува, па, можда, и да наплаћује пролазну таксу. Локацију тог утврђења требало би тражити на месту где се нижу последње куће на путу Гардиновци—Ковиљ, пошто је ту Дунавац непосредно уз високу лесну обалу. Да је ова претпоставка могућа упућује име Гардиновци које у свом корену има фрацуску реч garder, што би значило чувати, посматрати.
Историја први пут бележи Гардиновце тек у XVI веку, дакле за време Турака. У турским тефтерима се спомиње да припада тителској нахији и да су 1554. године имали 5 порески обавезних кућа, 1570, године 13 и 1590. 27. Кроз цео XVII век о Гардиновцима нема помена, али тек 1699. на некој турској пограничној карти помиње се неки канал Гардиновац, који је управо део Бељанске баре, јужно од Титела .

После протеривања Турака наступа период обнављања старих и изградња нових насеља. Тако су Гардиновци, пописом из 1715. године, регистровани са 13, 1719. још са 8, а 1722. помиње се само 14 старешииа. Године 1731. Гардиновчани се већ жале на граничаре из Ковиља да су присвојили велики део њихове територије. Све до 1746. године Гардиновци су били у поседу аустријске круне а те године се припајају граничарима и постају шанац. Да би ојачао, досељавају се граничари из развојаченог шанца у Суботици с тим да се од њих формира шајкашки корпус. Међутим, 1752. године и овај шанац био је расформиран на велико незадовољство досељеника из Суботице. Једанаест година касније бивши гардиновачки шанац се припаја шајкашком батаљону и поново укуључује у војну управу. Можда је данашње име села из тог времена, јер са овог места су заиста шајкаши могли да контролишу велики део пловног Дунава и његових рукаваца, као и многе аде и спрудове.

Од средине XIX века почиње нов живот за становништво Гардиноваца. Војни шанац се расформирао 1873. а село је стављено под управу жупаније. Број становника се почео прво спорије, а после све брже повећавати тако да је већ 1890. порастао за неких 60 и више процената. У декади од 1880. до 1890. тај пораст је био веома велики. Њега није изазвао природни прираштај него снажне имиграције становника које је привукла могућност куповине јефтине ритске мелиорисане земље.

Узроци великом опадању броја становника током XX века јесу у малом природном прираштају и великом исељавању, махом млађег света, из овог изразито аграрног села. Исељавање се вршило, углавном, у правцу Новог Сада и Београда.


Извор:
Букуров,Бранислав: Географска монографија општине Тител, Нови Сад 1986.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир