Мошорин :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Мошорин

Насеље на северној страни Тителског брега, лоцирано на самим плавинама сурдука који се спуштају са Тителског брега. Географски положај Мошорина био је пресудан за живот његовог становништва који је везан за Тителски брег и алувијалну раван Тисе. Удаљен је од Тисе око 5 км. од чијих вода га штити одбрамбени насип.

Овај простор настањиван је од најранијих времена, изнад самог насеља на Тителском брегу пронађена су нека од најзначајнихих археолошких локалитета: „Феудвар“ вишеслојно археолошко насеље из периода бронзаног и старијег гвозденог доба од 1700 године п.н.е. и „Стубарлија“ некропола насеља Феудвар, на североисточној ивици Тителског брега.


Мошорин се први пут помиње 1553. године и то у тителској нахији. Годину дана касније у турским тефтерима забележен је са седам породица, које су плаћале и 17 које нису плаћале порез. У првој половини XVII века Мошорин се помиње као насељено место, у другој половини овог века као ненасељено. Тек пред крај овог века насеље поново оживљава доласком Срба под Арсенијем Чарнојевићем 1690. Турска погранична карта из 1699. године помиње Музорин на северној страни Брега и то на самом платоу.


Читава територија око Мошорина и само село после протеривања Турака, припада круни. У састав војне границе Мошорин улази тек 1746. пошто су се на овај крунски посед доселили граничари из развојачене Суботице. Када је развојачена и ова потиска граница, Мошорин се припаја жупанији на кратко време , јер се већ 1763. оснива шајкашки батаљон са седиштем у Тителу. Као и сва насеља, за време шајкашког батаљона Мошорин карактерише непрекидан пораст броја становника.Између 1773. и 1786. у Мошорин се досељавају „Шијаци“ из Далмације и Хрватске. Током 1848. и 1849. године било је део Српске Војводине, а после тога је поново део војне границе, све до 1873. године, када постаје део Бачко-бодрошке жупаније.


Велики пораст становништва у Мошорину одвија се током последњег периода XIX века када су се интензивно исушивали ритови, а цена исушеног ритског земљишта била веома ниска.

 

Између 1926. и 1928. године Прота Светозар Влашкалић саградио је вилу у самом центру Мошорина. У исто време подигао је и задужбину, цркву посвећену св. Николи, на брегу по пројекту архитекте Табаковића, док је иконостас и зидне слике у цркви осликао Урош Предић 1934. године. 

 

 

 

 

 

 

У Мошорину су рођени многи великани: Исидора Секулић, Светозар Милетић, Душан Каназир, Светозар Влашкалић, Младен Дражетин и многи други.

 

Данас је то бачко насеље са великим сточним фондом којим се, како кажу Мошоринци, пола Војводине може нахранити. 


Око 5км од Мошорина, подно Тителског брега (или Мошоринског, како га овде зову) на обали реке Тисе, у приобаљу пошљунчаном лесним луткама, налази се викенд насеље Дукатар привлачно многим излетницима и риболовцима.


 Извори:
Букуров,Бранислав: Географска монографија општине Тител, Нови Сад, 1986.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир