Станови у лесу :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Станови у лесу

„Захваљујући пространим површинама леса и његовим особинама Војводина је од најранијих времена пружала човеку могућност да своја склоништа копа било у отсецима платоа и тераса, било на странама долина и сурдука или у равнима лесних терена.“

 

За грађевине које су служиле за становање, а ископане су у вертикалним отсецима као ходници, употребљава се назив лагумице. Лагумице - изведено од назива лагуми који се употребљава у насељима око Тителског брега и у Срему за објекте ископане у брду као подруми за вино. То су најчешће једноодељне, двоодељне или троодељне лагумице (лагуми) каквих је било уз Тису (у Рибарском Крају) у подножју стрмих одсека Тителског брега или у Горњем Тителу на странама Великог Сурдука.


Све до краја 20 века породице су живеле у становима у лесу. Житељи улице Добровољачке (некад Петефи Шандора) у Тителу још се са сетом сећају одрастања у лагумицама. Поред станова, у лесу копане су штале у којима су се држале свиње, краве, чак и коњи. Већина ових станова је потпуно уништена одронима брега.

 

 

Рајко Николић детаљно описује станове у лесу у Тителу, изграђене на прелазу XIX на XX век:

У двоодељној лагумици се споља улази у прво одељење (кухињу) величине 5,2/2,8 м, а из ње у собу исте величине. Обе просторије су у горњем делу полукружно засвођене, те висина до темене тачке износи 2,8м. Преградни зид између две просторије је од леса, зидови на челу кухиње од ћерпича, у кухињском зиду су уграђена врата са стаклом, а у собном мали прозор. Испред лагумице начињен је конг – мањи трем од трске, како би заштито улаз и зид од кише. У кухињи је зидан шпорет чији је димњак усечен у лесној маси и косо навише изведен напоље. У соби је земљана пећ која истовремено служи и за грејање и за печење хлеба, а ложи се кроз отвор из трема. Намештај је скроман и једноставан, подразумева два кревета, сто столице, нишу ископану у зиду за ситнице. Од споредних просторија ова лагумица има и шупу 5/3м и свињац 2/2м.

 

И код троодељне лагумицe је улаз кроз кухињу чија је величина 3,5/3м, у њеном продужетку је пушница са оџаком изведеним вертикално кроз лесну масу. Између кухиње и собе је преградни зид у дебљини од 1,4м од лесне масе, а чеони зидови су такође сазидани од ћерпича. Зидани шпорет у соби, гвоздени у кухињи, намештај углавном сличан предходном примеру. Поред кухиње ископан је лагум величине 7,5/3,5м, нешто даље свињац и испред свињца мали обор.

 

Ови примери одговарају већини лагумица, једино су приче о животу у њима различите и ретко се чују. Пре Првог светског рата било је много лагумица које су служиле за становање, у Вилову су на више места постојале пећи за печење хлеба ископане у Брегу. Данас у насељима око Тителског брега копају се лагуми за вино или оставу, чести су и примери запуштених лагумица које служе за одлагање непотребних ствари и отпада, а одрони Брега нарушили су на десетине лагума и станова.

Приредила Александра Николић

Извори и цитати: Рајко Николић;Станови у лесу у Војводини; Зборник за природне науке, Матица српска, Нови Сад, 1956.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир