Шајкаш :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Шајкаш

Друго насеље у тителској општини по величини јесте Шајкаш. Он је подигнут на краjњем северозападном делу општине, на источним ивичним деловима јужне бачке лесне терасе.

За локацију насеља од пресудног значаја су били и други фактори, као: уска алувијална раван која раздваја јужну бачку лесну терасу и Тителски брег и раскрсница путева једног на север (тзв. потиски пут) који спаја Ђурђево-Жабаљ-Чуруг-Бачко Градиште-Бечеј итд., са познатим подунавским путем који везује Нови Сад-Каћ-Будисаву-Шајкаш са Локом и Тителом и даље преко Тисе са Перлезом у Банату.
Шајкаш је одувек био познат као раскрсница путева али и као место где су се путници и каравани одмарали и коначили, било да су долазили из Новог Сада, односно Футога или из Титела, Жабља. Да је Шајкаш заиста био коначарско и безбедно место доказују подаци о тврђави која је постојала у Шајкашу током средњег века.
Шајкаш се први пут помиње 1254. године као утврђење. Почетком XIV века среће се под именом Scentyuan (Сентиван), по Сентивањију (Sentivanji) – феудалцу у чијем је поседу био. Кроз цео средњи век ово насеље је прелазило из руке у руку феудалаца, све док овим крајевима нису завладали Турци. Турски тефтери помињу Сентиван у тителској нахији 1554. године, када је је у насељу било 8 кућа, а 1590. године 25 кућа.
Кроз цео XVII век нема података о Шајкашу. Тада су многа бачка села опустела па тако и Шајкаш. 1722. помиње се у саставу ковиљско граничарског шанца, нешто касније забележен је као мало насеље Мали Сентиван које су присвојили граничари из Ковиља. Након развојачења војне границе, Шајкаш је под заштитом жупаније, а 1769. године прикључује се шајкашком батаљону у чијем саставу остаје све до његовог укидања 1873. године. У саставу тителског среза и бач бодрошке жупаније Шајкаш се почео развијати много брже и слободније.
У литератури се наводе две фазе развоја Шајкаша. У првој која је трајала 1869. до 1921. године, становништво је веома порасло што је резултат великих усељавања која су наступила као последица развојачења шајкашког батаљона и интензивнијег усељавања Мађара, Немаца и других, затим изградње насипа, прокопавање канала по ритовима , изградње друмова, железничких пруга, државних вероисповедних грађевина, пре свега због могућности куповине јефтиног мелиорисаног земљишта.
Између два светска рата број становника стагнира, да би се након Другог светског рата број становника нагло повећао. На место исељених Немаца, насељавају се у главном Босанци и Херцеговци.
Становници Шајкаша су на далеко познати као одличне бостанџије, а ова територија им пружа услове за ратарство и интензивно сточарство.
Извори:
Букуров,Бранислав: Географска монографија општине Тител, Нови Сад, 1986.

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир