Наше мале комшије :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Наше мале комшије

Фење испред канцеларија ЈП „Тителски брег“ су пуне малих ушара. Мирно стоје на гранама евентуално се померајући за спрат горе или доле, зависно од дела дана и од сунца. Ретко који пролазник их примети, али понеке пролазнике оне врло вешто обавесте да су ту.

Мала ушара или утина живи на простору Европе, Азије, Северне Америке и Африке. Спада у сове средње величине. Дужина тела код ове врсте се кређе између 31 и 40 центиметара, а распон крила од 85 до 100 cm. Просечна тежина је код мужијака 259 g док је код женки 282 g. Препознатљиве су по томе што на врху главе имају „ушке“ — уздигнуто перје које подсећа на уши, а по томе су и добиле назив. Имају црн кљун, очи су им наранџасто-црвенкасте боје, ноге прекривене паперјем.


Мужјак се оглашава тихим хукањем, док женка има мало кмечавији глас. Младе птице имају веома продоран глас који подсећа на шкрипу љуљашке и може се чути и на удаљености од преко 2 километра. Не граде гнезда већ од других птица преотимају већ направљена гнезда. Најчешће се гнезде на четинарима, посебно онима са густом крошњом. Мала ушара је врста која је активна ноћу. Преко дана седи сакривена у крошњи дрвећа. Веома је плашљива. Зими се скупљају у зимска јата, а место на коме се јато скупља током година се не мења. Грабљивице су и плен лове ноћу, у ниском лету, на рубовима шума или уз живице. Најчешће се хране ситним сисарима као што су пољски мишеви и волухарице. Веома ретко се храни осталим глодарима, ситнијим птицама, инсектима и жабама. Ови глодари којима се хране представљају штетне врсте тако да ове сове имају и позитиван економски значај за људе. Пошто природно контролишу бројност глодара смањују потребу за коришћењем отрова и тиме људима штеде знатна материјална средства. При том примена ових отрова у пољопривреди нарушава здравље људи и животиња пошто загађује храну и животну средину.

 

Популације ове врсте се у северним и хладнијим крајевима делимично селе због недостатка хране, док се у топлијим крајевима редовно скупљају у зимска јата. Зимска јата се често налазе у насељеним местима, а број јединки у њима се креће од неколико до више стотина птица. У Тителу је 2010. године забележено око 100-150 јединки. Ове фотографије су снимњене у Тителу 2009.године, када је на свега три суседна стабла избројано 68 јединки.


Мале ушаре су у многим деловима света заштићене законом. У Србији су заштићене као природна реткост и забрањено је њихово хватање, убијање и узнемиравање у току целе године. Велики проблем за ове птице је нарушавање њихових природних станишта, и нестајање места где се могу гнездити, као и места где лове. Често страдају и на путевима у сударима са возилима. Пошто се налазе у непосредној близини људи ове сове се често узнемиравају. Дешава се да их људи прогоне, па чак и убијају због предрасуда и сујеверја.Зато с времена на време подигните поглед у вис и видећете ове наше мале комшије. Намигнуће вам или незаинтересовано окренути главу од вас. Чувајмо ове птице које, сем што доприносе да нам лепше изгледа околина, веома су корисне за људе. 

 

Фото: Дејан Дечермић
Извори: http://sr.wikipedia.org/sr/
Приредила: Јелена Совиљ

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир