Бели дуд у Гардиновцима :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Бели дуд у Гардиновцима

Одлуком Општине Тител стабло белог дуда (Morus alba L.) у Гардиновцима, стављено је под заштиту трећег степена као споменик природе „Бели дуд у Гардиновцима“ бр.633-4/99 („Службени лист Општине Тител“ бр.9/99). Налази се у општини Тител, К.О. Гардиновци, улица Петра Драпшина испред куће број 26 у насељу Гардиновци око 15 км западно од Титела.

Morus alba L.- бели дуд је дрво пореклом из Кине и источне Азије. Припада роду Morus који обухвата десетак врста листопадног дрвећа и грмља. Раширени су углавном у умереном појасу северне полулопте. Бели дуд је дрво које може да нарасте до 20м са округлом крошњом. Кора је у младости жућкастосива и глатка, а касније сивосмеђа и дубоко испуцана. Листови су наизменични, са плитко срцолико урезаном основом 3-10цм дугом, често несиметрично назубљених ивица, и само са доње стране дуж нерава длакаво. Може бити дводома или једнодома врста. Ресе се појављују око маја месеца заједно са листањем. Женски цветови се, након оплодње претварају у сложен јестив плод, који дозрева крајем јуна.


Дуд уопште добро успева у Војводини на чернозему, затим на станишту цера и сладуна, црног јасена првенствено на дубљим свежијим земљиштима. Као парковна врста, може да успева и на стаништима лужњака-јасена, китњака-граба и брдске букве. Стабло овог дуда расте на земљишту типа огајнаћени чернозем на геолошкој подлози алувијални наноси.

„Бели дуд у Гардиновцима“ је један од ретко очуваних још виталних примерака дудова у Војводини чија се старост цени на преко 200 година. Због своје велике старости, импозантног пораста, виталности и као генетска база, заслужује посебну пажњу. Импозантног је пораста и лепог хабитуса. Круна је правилна и веома бујна иако је накнадно формирана јер су првобитне гране посечене, а на њиховим пресецима су формиране нове, дудиње су тамно црвене боје што даје овом стаблу белог дуда посебну карактеристику.

Дуд као врста дрвећа тесно је повезан са историјом пољопривреде села како у Војводини, тако и шире у Панонској низији. Плански подизани као подлога унапређиваља свиларства - листови представљају једину храну за гусенице свилене бубе, али и неких других грана заната (пинтерски, бојаџиски и др.), дрвореди дудова по сеоским двориштима и атарима, били су основно и специфично обележје војвођанске равнице у прошлом веку. Данас су они углавном посечени у борби против дудовца, због квалитетног дрвета или што су се осушили услед престарелости. Само мали број ту и тамо још очуваних примерака старих дудова сведочи о њиховом постојању у прошлости војвођанских насеља. Дрво дуда слично је багремовом, веома отпорном и лако се глача. Употребљиво је у столарству, коларству и индустрији дрвета нарочито за прављење буради. Како има јако развијен корен, погодан је за везивање покретних земљишта (клизишта) као и за пољозаштитне појасеве. Плод се једе а некада се користи и за прављење алкохолних пића (ракија од дудова-дудовача).


Извори:
1. Елаборат: Предлог за заштиту природног добра „Бели дуд у Гардиновцима“ као Споменика природе, Завод за заштиту природе Србије, Нови Сад 1996.
2. Одлука о заштити споменика природе „Бели дуд у Гардиновцима“, „Службени лист Општине Тител“ бр.9/99

Приредиле: Мирјана Блажевић и Александра Николић

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир