Приче о Атили :: Тителски брег ::

© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178

 Latinica  Ћирилица


ПОСЕТИТЕ ИНТЕРНЕТ
ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СРП


 


 

Природне вредности
Културне вредности
Туристичка понуда
Oпштинa Тител
Галерија
Занимљивости
Архива
Мејлинг листа
Контакт

Magazin Ravnica
Internet magazin Ravnica
www.ravnica.info

Општина Тител
Званична Интернет презентација
www.opstinatitel.rs

СТШ "Милева Марић"
Средња техничка школа
www.stsmmarictitel.edu.rs

TOV
Туристичка организација Војводине
www.vojvodinaonline.com

Тителски брег
галерија слика

Приче о Атили

Атила Хунски, владар Хунског царства, од 434. године па до своје смрти, а царство се простирало од територија данашње Немачке до реке Урал и од Дунава до Балтичког мора.

Атила је имао готско име (атила је умањеница од готске речи ата што значи отац). На његовом двору су владали готски обичаји, а спомен му је сачуван и у готској народној причи. Због својих пустошења и суровости прозван је flagelum Dei (бич Божији). Ушао је у приче и легенде многих древних народа.


Атила је један од највећих освајача у историји и најчувенији међу. Постоји легенда која каже како је Атила уствари био мач Марса и да друге варварске вође нису могле да га погледају право у очи, а да се при томе не поколебају у својим намерама. Наиме легенда Хуна каже да је Атила једном приликом наишао на чобанина са стадом и желећи да му се обрати спази крвав траг у трави. Чобанин му рече да прати тај траг, што Атила и учини и из траве извади бачени мач, кога је уздигао високо. Атила је поверовао да је то предсказање за њега да буде један од великих светских вођа по Божјој вољи.


Приск из Панијума источноримски дипломата и историчар сведочи о својој дипломатској мисији и посетама Атили. Након пустошења Сремске Митровице Пирск је послат од стране византијског цара не би ли обуздао Атилу, путовао је преко Сердике (Софије) до опустошеног Наисуса (Ниш), да би затим кренуо дуж северних територија, преко Тисе у Атилину престоницу. Седиште моћног краљевства Хуна било је у у Панонији недалеко од данашњег града Ђера у Мађарској. Приск је описао Атилину престоницу као једно мало село у којима је већина кућа изграђена од дрвета, па и сам Атилин двор. Граду у коме су се могли видети огромни дрвени зидови направљени од дасака, затим комплекси за исхрану хунских ратника и на крају, на сред села огромни круг на коме је изграђено постоље за хунског вођу. Приск је описао и дворски живот Хуна. Колико су волели да певају, да се веселе. Нарочито је описивао Атилину неодољиву жељу за вином. Атила је често приређивао манифестације на двору, био је обожавалац шамана, а богату трпезу су му украшавале робиње из других племена. Мада по речима Приска, Хуни су полако превазилазили фазу варварског племена и почињали попримати одлике цивилизованог племена.


Различите су предпоставке о узроцима Атилине смрти у брачној постељи после прве брачне ноћи са Илдико, неко говори о љубомори прве Атилине жене, неко о прекомерној дози алкохола, неко о могућој насилној смрти. Елем још увек се причају приче и још увек има оних који маштају о његовом изгубљеном благу, ту у Панонији, на дну реке Тисе.

део текста преузет из Википедије, слободне енциклопедије
Приредила Александра Николић

 

 

 


Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати своје утиске о овој презентацији.

Додајте свој коментар

 

javne nabavke

ЈАВНИ УВИД У

plan upravljanja uvid

 


 


Најновије на сајту:

Донета Одлука о оснивању Установе за заштиту природе и културних добара
Донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП "Тителски брег" Тител
Мали палеонтолози
Шајкашки културни дани
Отворена изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
Изложба фотографија „Пејзажи Тителског брега“
ЈП “Тителски брег“ активно у Дечијој недељи
Поводом Дечје недеље предшколску установу „Плави чуперак“ посетили запослени ЈП „Тите
Одржан „Котлић под Тителским брегом 2016“
Шајкашки културни дани


© 2016 ЈП "Тителски брег" Тител - Тел. 021/2962177, 021/2962178
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Контакт: 0603988195 Eng Lat Ћир